ARHIVA

OD SISTEMA DEMOKRATIJE DO SISTEMA PRIMITIVIZMA

Autor Daja on .

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

OD SISTEMA DEMOKRATIJE

DO

SISTEMA PRIMITIVIZMA

1

Na ovaj „detalj“, koji izgleda bez značaja, OVAJ PUT - ukratko:

-        Ako imate auto koji je star 20 godina – onda je to zastarela mašina.

-        Ako imate SISTEM koji je star više od 20 vekova – onda je to zastarelo i nefunkcionalno! Naročito ako se čitav period trajanja, svi njegovi “delovi”- svojski trude da isti SEBI prilagode, naruše i privatizuju.

Atinjani su imali sistem u kojem se „ostrakizam“ (časno progonstvo) odnosilo na „POJEDINCE KOJI PREDSTAVLJAJU OPASNOST ZA DEMOKRATIJU“.
„SISTEM“ je „napredovao“, tako su danas svi koji imaju školu i diplomu (PRAVU, A NE KUPLJENU!) – OSUĐENI NA „OSTRAKIZAM“, ili konformizam, oportunizam...

-        Birali su se (slobodni) GRAĐANI, koji bi predstavljali narodnu volju.

-        Danas se biraju STRANKE koje daju MANDAT svojim ČLANOVIMA, a važećim zakonima – pojednincu je NEMOGUĆE KANDIDOVATI SE ZA POSLANIKA (census 5%!).

-        Izbor se svodio na SLOBODNO GLASANJE, koje je (građansko) PRAVO – A NE DUŽNOST (kako se danas PODMEĆE!).

-        Nevažeći su SVI glasovi koji – NISU VAŽEĆI (ŽVRLJANI, ŠKRABANI, DOPISNI, POTPISANI, PRECRTANI...) Jer, po prirodi stvari, oni izražavaju DRUGAČIJU VOLJU, a ne onu koja im je PREDLOŽENA! (DANAS ĆE I OD NEVAŽEĆIH, UČINITI „VAŽEĆE“, upravo mogućnostima DOPISIVANJA; PRECRTAVANJA...te utvrditi „na nedvosmislen način“ da ste glasali - za VLAST!). O biračkim spiskovima, broju, pokojnicima, maloletnim i "pukovnicima"... ne bih trošio reči...

(O predsedničkim izborima I kadidaturi za predsednika pisano je 2012. -promašena je gradonačelnica Beograda, ali se izvesno kandidat za predsednika, još tada naslućivao).

 

Ovaj put, preskočio bih i ZAKONODAVNU, SUDSKU i IZVRŠNU VLAST, i postojeće koncepcije, ne smarajući,  jer su BESPREDMETNE - ako obrastu u korov SISTEMA PRIMITIVIZMA. (O PRIMITIVIZMU, zainteresovanima – VIDETI F. DAVID, NA OVOM LINKU. *(F. David:, Jesmo li čudovišta) Pogledajte ovaj tekst i uporedite karakteristike - i vlasti i opozicije!)

ZAKLJUČAK – ako bolje pogledate, i dalje su u ponudi simbolično - SCILA ili HARIBDA.

VLAST JE LEGITIMNA i LEGALNA, jer su joj legitimitet dali IZAŠLI BIRAČI, a LEGALITET „protivnički kandidati“ (KOJI SU IZAŠLI ZA 220.000 eura, a ne zarad demokratije!). Uzgred – sve ih gledamo 30 godina i kao VLAST i kao OPOZICIJU i ni u jednoj – NE VREDE NI GLASA.

PROTESTI su LEGITIMNI jer odražavaju SISTEMSKE PROBLEME STARE NEKOLIKO DECENIJA, a legalni jer ih ZAKONITIM čini PRAVO NA OPSTANAK.

NAŽALOST – postojeća „OPOZICIJA“ NIJE ATERNATIVA.

Sistem (čitave Evrope) je STAR i PREVAZIĐEN, zloupotrebljen i - puca po mnogim šavovima, naročito onim koji su pod kontrolom KORPORACIJA (a to je preko 90 procenata). Ne postoji ni GRAĐANSKI (pojedinačni) ni NACIONALNI (ili drugi kolektivni) INDENTITET, on je irelevantan. Relevantno je kako INVESTIRATI i profitirati, po ma koju cenu (građana ili nacije).

Ako pomislite na ISLAND, oni su imali alternative, sa opozicijom *(na linku ISLAND).

“NOVI (parlamentarni) IZBORI”? Oni bi tek pokazali kolika je i kakva - i pozicija i opozicija! Mnogi ne bi “dohvatili” census!

Alternativa za nas? Ja je ne vidim. A Vi?

Ps Svaki od pokušaja “diktatura” – urušen je sam od sebe (Milošević, Tadić…). Jedino jasno je, da i nakon toga - nije doneo BOLJE.

N.D.

Tags: dilema, demokrate, patriote,

Novosti flash 3

Vest broj 3

Politika, pravo, istorija filozofije, web design - Nebojša Dajić, Daja